Sobre les vacunes contra la Covid-19

Circula tanta informació sobre vacunació contra la Covid-19 que a vegades ens perdem una mica. Per això volem aclarir algunes idees.

Actualment a Catalunya s’estan administrant 3 vacunes: Oxford/ AstraZeneca, Pfizer/ BioNTech i Moderna/Lonza

Paral·lelament,  l’Agència Europea de Medicament preveu arribar a acords amb 3 farmacèutiques més: J&J/Janssen, Sanofi/GSK i CureVac

Com funcionen les vacunes?

Per entendre bé cada vacuna, cal entendre el funcionament del virus. El virus ha d’entrar en contacte amb nosaltres, d’aquí totes les mesures de protecció: gel hidroalcohólico per a mans i col·lutori amb CPC per a la boca, distància, mascareta, ventilació i neteja, ja que entra per la boca, nas i ulls. Un cop al nostre cos, penetra en les cèl·lules mitjançant la Proteïna S del seu embolcall, que és el primer que les nostres cèl·lules detecten com estrany.

El virus es reprodueix dins de la cèl·lula, però fora del nucli, per tant el material genètic de virus no es barreja amb el nostre, que està al nucli. Les cèl·lules responen produint anticossos, que romanen en el nostre cos per protegir-nos davant de noves infeccions: adquirim immunitat.

Les vacunes de Pfizer-BioNtech i de Moderna són un nou tipus de vacunes, basades en l’ARN, material genètic creat mitjançant síntesi, que és segur, estable, eficaç i d’alta capacitat per a induir la producció d’anticossos.

La vacuna s’ha aconseguit en temps rècord però compleix les exigències de seguretat de les principals agències de el medicament del món (FDA americana, EMA Europea i la japonesa). 

Com funcionen aquestes vacunes?

1. La vacunació, amb aquest tipus de noves vacunes d’ARN per a la Covid19, consisteix en injectar una substància (ARN sintetitzat i modificat, molt similar a el de el virus) que és capaç de que la cèl·lula generi, també fora de l’nucli, solament una part de la Proteïna S de virus.

2. La missió és que un cop creada aquesta part de la Proteïna S, el nostre cos generi anticossos contra aquesta proteïna S perquè ens defensin, però sense haver patit la malaltia.

3. Quan ja disposem d’anticossos, si ens infectem amb el virus, el nostre sistema immune, ja preparat mitjançant la vacuna, impedirà que la infecció progressi.

En conclusió, disposar d’un sistema immune de defensa, és a única forma d’estar protegits.

Resultats de les vacunes

La vacuna s’administrarà en 2 dosis que suposen un total de 30 micrograms d’ARN modificat encapsulat i en un volum final injectable de 0.3 ml per dosi. La segona dosi s’ha d’administrar entre 21 i 28 dies després de la primera.

Els assajos han demostrat la seguretat i l’eficàcia de la mateixa. Aconseguint un 95% de protecció.

Per tant, el recomanable, responsable i solidari és vacunar quan ens toqui, llevat que pertanyem a algun dels grups per als que no està recomanada: menors de 16 anys, al·lèrgics a algun dels seus components, immunodeprimits, embarassades, entre d’altres.

HORARI

De dilluns a divendres 9 a 14h i 15:15 a 20h
Dissabtes 9 a 14h

93 753 08 03

626 685 959